Kirjaesittelyjä

 

 

Tältä sivulla löytyy lyhyitä esittelyjä  retkeily-, kuvaus-, luonto- ja matkailuaiheisista kirjoista.

 

Kirjat on ryhmitelty aihealueittain.

 

 

 

RETKEILYAIHEISET KIRJAT:


 

- Retkeilijän autiotuvat    Jouni Laaksonen ja Joel Ahola    Karttakeskus 2015

 

   Tiedot, taustat ja tunnelmat.

    Kirja kertoo Pohjois-Suomen autiotuvista lähes kaiken mahdollisen. Sijainnin, laadun ja historian. Ajanmittaan tietysti tiedot vanhenevat osittain, mutta sillehän ei voi kukaan mitään. Perustiedot kuitenkin täytyy aina retkeilijän muutenkin varmistaa ennen repun selkään nostamista.

    Satunnaiselle retkeilijälle kirjan alussa on yleistietoa autiotuvista ja niiden käytöstä. Pienen tuvan kirjoittamattomista käytössäännöistä ja siitä mihin kuntoon tupa pitää jättää lähdettäessä.

     Kirjassa on Lapin erämääalueita noudattava jaottelu, jollainen toimii hyvin retken suunnittelussa. Tupien paikkakoordinaatit ovat nykyaikaa ja opastavat retkeilijän varmasti perille.

     Reppuretkeilijälle ja vaellusta harrastaville hyvin tarpeellinen ja informatiivinen opas. Varsinkin retken suunnittelussa erittäin paljon apua antava työkalu.

 


 

- Pohjois-Norjan rannikkoreitit    Harri Ahonen     Tammi 2017

 

    Päiväretkiä saarilla ja vuonoilla

    Kirjassa tekijä selittää hyvin tarkasti Pohjois-Norjan patikkapolkuja ja näyttävien maisemien paikat. Tekstissä paistaa selkeänä kokeneisuus käsitellyn alueen poluilta ja halu esitellä niitä lukijoille.

    Selkeät kartat ja opastavat reittipiirrokset lisättynä selkeällä tekstillä jättävät satunnaisen kulkijan omaan harkintaan vain kuntonsa ja rohkeutensa riittävyyden noilla poluilla. Onhan reitit kirjassa aina luokiteltu vaativuusasteikolla, mutta keskiverto automatkailija harvoin pystyy 500 metrin nousuun kivikossa tuosta vaan.

    Kirja kuitenkin antaa hyvän kuvan alueesta ja sen harvemmin koetuista näkymistä. Lisää vain käsiteltyjä alueita. Mm. Varangin alue olisi hyvä lisä.

 


 

KUVAUSAIHEISET KIRJAT:


 

 

LUONTOAIHEISET KIRJAT:


 

- Koko perheen värikasvio    Juha Laaksonen    Gummerus 2005 / 2017 5.P

 

    Opas kasvien tunnistamiseen

    Tässä kirjassa löytyy yleisimmät kasvit, mitä maamme luonnossa esiintyy. Jaottelussa on ajateltu oikein, ensimmäisenä on karkea jaottelu puihin / pensaisiin ja kukkakasveihin. Hienolajittelussa kukat erotellaan kukan värin mukaan. Tämä järjestelmä toimii huomattavasti nimen aakkosjärjestystä paremmin. Juuri nimeähän monesti kasviosta haetaan.

    Kirjan alkupainoksen ikä näkyy ( jo 10 v. ) kuvien laadussa. Nykyään kasvikuvien taso on jo paljon laadukkaampi. Muuten homma on kunnossa, sivuilta löytyy levinneisyyskartat ja kukinta-ajat.

    Kirja on sopivan kokoinen pidettäväksi mukana, repussa tai auton hanskalokerossa. Se täyttää laajuudellaan normaalin luontokulkijan tunnistustarpeet kasvien osalta.

 

 

MATKAILUAIHEISET KIRJAT:


 

- Autolla Norjaan    AL / Risto Hemming     Autoliitto  2015

 

    Käytännön tietoa Norjassa matkaavalle

    Autoliitolla on aikaisemmin ollut runsaamminkin kirjanmuodossa oppaita automatkaajille, mutta ne ovat tietojensa vanhentumisen kanssa jääneet helposti lyhytkäyttöisiksi. Osittain tulee sama varmaankin vaivaamaan tätä Risto Hemmingin teksteihin perustuvaa opasta. Ei mikään kirja voi olla aina ajantasalla tietöistä, tietulleista ym. vastaavasti koko ajn muuttuvista tiedoista. Nuo päivitykset hoituvat onneksi nykyään helposti digitaalisesti niin niille ei kirjassa kannata pistää suurta painoarvoa.

    Onneksi maisemat, Norjan suurin anti matkailijalle, pysyvät pitkään ajantasalla. Niiden selostamiselle tässä kirjassa onkin onneksi annettu iso osuus. Toki oma mielenkiintonsa on nippelitiedolla jonkin tieosuuden rakentamisesta ja kustannuksista, joten ei nekään kirjan sivuilla turhaan ole.

   Tämä kirja on sellainen, jota lukee ensimmäisen kerran automatkaa Norjaan suunnitellessaan. Kun sitten lähtee reissulle heittää kirjan mielellään hanskalokeroon mukaan. Matkalla lukiessa toivoisi kyllä vanhempi ihminen vähän isompaa fonttikokoa, vaikka se tietysti toisi tullessaan lisää paksuutta. Suurennuslasi voi muuten olla hämärässä majoituksessa kovinkin tarpeellinen.

   Kuten perinteisissä oppaissa on tapana, on tässäkin kirjassa, maa jaettu ensin alueisiin. Kultakin alueelta on sitten selostettu muutama tieosuus näkymineen ja vierailukohtineen. Karttaikkunat antavat monesti riittävän hyvän kuvan selostetusta alueesta. Hyvät kuvat ja iskevät otsikot jokaisesta selostetusta kohteesta helpottavat kirjan lukemista.

   Hyvä opas, näitä saisi AL tehdä tässä formaatissa enemmänkin. Esimerkiksi jokaisesta naapurimaasta.